29 окт. 2013 г.

Майнові махінації по-українськи, Як в європейського банка та трудового колективу рейдери будинки відібрали

Україна обрала курс на євроінтеграцію і зараз, як ніколи, наблизилася до здійснення цієї мети. Але залишилися деякі моменти, які псують її імідж в очах єврочиновників. Один з них – це небажання українських підприємців розраховуватися за кредитними зобов’язаннями перед латвійським банком та шокуючи спроби в обхід закону відібрати передане в його власність заставне майно.

Брудна кредитна історія
Йдеться про співвласників торгівельної мережі «МегаМакс» батька та сина Світовенків. У 2007 році вони  та їхні партнери по бізнесу  взяли кредит у латвійському АТ "Парекс Банк" (засновниками якого є держава Латвія, в особі акціонерної держкомпанії і Європейський банк реконструкції та розвитку) на 6 млн. євро, який  оформили на  свою англійську   компанію «Ліндмакс». В забезпечення кредиту Світовенко-молодший передав в іпотеку банку нежитлові приміщення по вул. Шота Руставелі, 1/12 в Києві, загальною площею 1032,3 кв.м., які йому належали на праві приватної власності.
Проте, в 2011 році   Світовенки з партнерами перестали виконувати свої кредитні зобов’язання. Сума боргу разом з несплаченими відсотками склала більше 12 млн. євро. Тому латвійські банкіри великі сподівання покладали на заставну нерухомість в центрі Києві. Але, як виявилося, марно. Адже їхні боржники задіяли усі свої знайомства в правоохоронних органах та судах для того, аби відібрати в банка будинок, який колись належав їм.
Спершу через суд вони визнали недійсним договір іпотеки. Коли ж ВСУ скасував це рішення, заставний будинок уже був переданий родиною Світовенків до своєї родички Н. Семенець, яка швиденько прилаштувала його у статутний фонд власного ТОВ "Нісема", яким володіє одноосібно. Потім подала до суду на свою фірму позов з вимогою визнати її статут недійсним, а ТОВ "Нісема" подало до суду на свою єдину власницю Н.Семенець зустрічний позов  з вимогою визнати права ТОВ на спірні приміщення. І, як не дивно, суддя задовольнив такі позовні вимоги.
Далі, аби визнати договір іпотеки недійсним, династія Світовенків підставну особу – водія(!) одного з покійних компаньйонів обвинуватила в обмані  засновників «Мега-Макс», тобто дуже крутих бізнесменів,  щоб ті взяли кредит в латвійському банку на свою  фірму«Ліндмакс», а Світовенеко В.В, надав  приміщення в іпотеку.  Той погодився із таким смішним обвинуваченням, і отримав два роки позбавлення волі умовно. На цій підставі Київський апеляційний господарський суд визнав договір іпотеки недійсним, тобто звільнив засновників торгівельної мережі «Мега-Макс» від обв’язку віддавати кредит банку та заставне майно на вул. Шота Руставелі 1/12, яке залишилося в їхній власності.
Проте, не надовго. 22 жовтня 2013 року Вищий Господарський Суд України скасував всі рішення, за якими Світовенки намагалися отримати заставне майно, чим поставив крапку у кількарічній боротьбі латвійських інвесторів з шахраями.

Наступна жертва династії
Проте, -- це далеко не остання історія із загарбанням нерухомості родиною Світовенків у Києві. Адже вони поклали око ще й на будинок по вул. Шота Руставелі під №11, який з с 1992 року знаходився у користуванні Орендної фірми «Екста». Пізніше її трудовий колектив з метою викупу створив юридичну особу - Організацію орендарів орендної фірми "Екста", зареєструвавши її в органах влади. А в 1993-у Організацію орендарів приватизувала будівлю, ставши її власником.
Для того, щоб успішно займатися виробничою діяльністю і реалізацією продукції, трудовий колектив Орендної  фірми "Екста" в 1994 році перетворив її  на ЗАТ Центр моди "Екста", але обрав собі не надто чесних керівників. Вони,  у 2000р. шляхом обману та залякування, змусили передати їм 60% підприємства. Після чого одразу ж продали 315 метрів на першому поверсі будинку на Шота Руставелі, 11 ТОВ "Лео", яке входило до вищевказаної структури "МегаМакс».
Але вся проблема в тому, що ЗАТ "Центр моди Екста" ніколи не було власником цієї будівлі, а Організація орендарів орендної фірми "Екста" своєї власності  не відчужувала. Тобто йшлося про завідомо нікчемний договір.  Попри це, угоду зареєстровали в БТІ Києва  та оформили право власності ТОВ «Лео « на чужі 315 метрів.
Такий  хід  справ  надихнув  «Мега-Макс». У результаті, вони за такою ж схемою  у 2003р. отримали ще 1600 м.,   а у  2007р. ЗАТ "Центр моди Екста"  передав    решту площ будівлі на вул. Шота Руставелі, 11 до статутного   фонду  підконтрольного  їм ТОВ « Лекс-ОІ.»
Після чого трудовий колектив (майже 60 чоловік) викинули на вулицю. А будинок  за 2 тижні (з 5  по 19 вересня 2007р.)   тричі  переоформили на підконтрольні структури, останньою із  яких була  ТОВ «Олта-ТО», створена  за  8 днів  до    отримання будинку. Після чого  «Лекс-ОІ» та інші  структури   шахраїв розпочали процедури ліквідації.  
І лише  через рік  будинок  відійшов людині, яка стояла за всіма перипетіями із купівлями-продажем та переписом цього майнового комплексу.
Ним виявився все той же махінатор Віктор Вікторович Світовенко.
А отримав  будинок він  13 листопада 2008р. за договором купівлі-продажу за 5 млн. грн.  від ТОВ «Олта-ТО» 
Щоправда, крім    зазначеного    договору   13 листопада 2008р.  Світовенко уклав    ще один договір.   Договір купівлі- продажу      частки у Статутному капіталі  «Олта-ТО».   Контрагентом, який   продав  100  статутного капіталу кампанії  була компанія « Туліка Інвіестментс лімітед», зареєстрована  за законодавством Белізу, єдиним директором якої був соратник  Світовенка В.В.   по «Мега-Макс» Юрій Іванов. 
Сума угоди становила 25 млн доларів США. І для сплати за  права   «Олта-ТО» Світовенко В.В. був зобов’язаний отримати в банківській установі кредит  у сумі 25 млн. доларів США.
Пунктом 4.2 Договору між Світовенко В.В. та  « Туліка Інвіестментс лімітед», застережено, що до моменту повного розрахунку за частку Світовенко В.В. не може вчиняти ніяких дій щодо відчуження будинку, окрім передачі його під заставу банківській  установі.
Пунктом 4.2.1 Договору встановлено, що якщо Світовенко В.В. не  отримає кредит   у сумі 25 млн. доларів США, то всі права і обов’язки  сторін, що виникли  з моменту вчинення правочину щодо купівлі-продажу нежилого будинку  по вул.. Шота Руставелі, 11 в и. Києві підлягають припиненню ( скасуванню), внаслідок чого вказаний нежитловий будинок повертається ТОВ «ОЛТА-ТО».
У 2010р. Світовенко В.В.  подарував  будинок своїй мамі – Світовенко Наталії, що свідчить про те, що він  сплатив 25 млн. доларів США  за договором із « Туліка Інвіестментс лімітед».
Але як  сплатили Віктор Світовенко   та  Юрій Іванов податки   державі по угоді  на 25 млн. доларів США   ані ми,  і,  думаємо,   поки що також і Державна податкова служба  України ,  не знаємо.
Але як би там не було з податками державі, династія Світовенків  вже 5 здає ці золоті квадратні метри в центрі столиці в оренду бізнесменам та політичним партіям, які, на знак вдячності, захищають їх усіма можливим й неможливими способами.
Відтак, справжнім власникам, в яких родина Світовенків відібрала не лише будинок, а й роботу, доводиться нелегко боротися за своє майно із системою, великим капіталом та ще й народними обранцями. Але колишні члени ради Організації орендарів орендної фірми "Екста" Катерина Савенко та Лілія Борисова, попри величезний тиск та перешкоди, не здалися, та опираючись на підтримку колективу разом із юристами  продовжуються запеклу боротьбу із шахраями.
У грудні 2012р. Господарським судом м. Києва  розпочата процедура ліквідації   Організації орендарів орендної фірми «Екста» і ліквідатором подано позов про  визнання права власності на будівлю.
Господарським судом м. Києва встановлено, що Організації орендарів ніколи свого майна не відчужувала, а тому  9 липня 2013р. винесено рішення про визнання  її   власносником будинку.
Київським  апеляційним господарським судом зазначене  рішення  залишене в силі. Тепер попереду розгляд касаційної скарги Світовенків у Вищому господарському суді України.
Сподіваємося, що справедливий  результат не забариться - адже нещодавно, завдяки рішенню ВГСУ, вдалося зруйнувати шахрайську схему Святовенків із привласненням сусідньої будівлі по вул. Шота Руставелі, яку врешті-решт визнали заставним майном, що належить латвійському АО «Реверта» - правонаступнику «Парекс-банку».
Судова перемога  Організації орендарів  буде  означати,  що  будівля  має бути продана  з торгів, а члени Організації орендарів   повинні отримати гроші від цієї  реалізації. А держава – відповідні податки.
До слова, теоретично родина Світовенків  також  зможе, якщо  матиме бажання  і гроші після сплати податків за угодою із «Туліка Інвіестментс лімітед», прийняти участь у  аукціоні.   Але на цей раз  їм доведеться  сплачувати не по 600 грн. за кв.м.,  а за результатами торгів, і очевидно що  ця сума буде значно більшою.

0 коммент. :

Отправить комментарий

Социальные Кнопки

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
На блоге «Новости Украины» публикуются материалы независимых авторов.
Материалы которых приходят на E-mail.
«Новости Украины» не несет ответственности за достоверность информации.
Если Вы являетесь автором статьи, опубликованной на блоге «Новости Украины», сообщите нам и мы добавим Вас автором.